Doorgaan naar Inhoud

Vijf manieren waarop we werken aan 100% hernieuwbare energie in 2030

Gepubliceerd:

Als onderdeel van ons Climate Transition Action Plan schakelen we tegen 2030 100% van onze energie over op hernieuwbare bronnen. Lees verder om vijf manieren te ontdekken waarop wij deze uitdaging aangaan.

Engineer walking along the roof of a building, checking the maintenance of its energy-producing solar panels

Zon, wind, water, groene waterstof en biomassa zijn allemaal bronnen van schone, duurzame energie, beter bekend als hernieuwbare energiebronnen.

In combinatie met slimme technologieën hebben deze natuurlijk regenererende bronnen het potentieel om meer energie te creëren dan de wereld nodig heeft en, in tegenstelling tot energie uit fossiele brandstoffen, verminderen ze de uitstoot aanzienlijk en gaan ze generaties lang mee.

In 2015 hebben wij, als een van de eerste leden van het wereldwijde energie-initiatief RE100, ons als bedrijf ertoe verbonden 100% hernieuwbare elektriciteit voor onze activiteiten in te kopen. We hebben ons ook tot doel gesteld om tegen 2030 100% hernieuwbare energie te bereiken (alle elektriciteit en warmte).

Vandaag is 86% van alle elektriciteit die wij wereldwijd gebruiken afkomstig van hernieuwbare bronnen - dit omvat wat wij kopen van het net in de markten waar wij actief zijn en wat wij ook zelf opwekken. Ook meer dan een derde van onze thermische energie (warmte) is afkomstig uit hernieuwbare bronnen.

Dit levert meerdere voordelen op. Het maakt ons bedrijf weerbaarder tegen stijgende energiekosten en is de grootste oorzaak van de vermindering van onze operationele emissies met 64% sinds 2015.

Verandering is niet zonder uitdagingen

Wanneer je als wereldwijd bedrijf energie verbruikt op 245 locaties in meer dan 70 landen, is het niet zonder uitdagingen om ervoor te zorgen dat al je elektriciteit en warmte afkomstig is van hernieuwbare energiebronnen.

Niet alle landen of zelfs staten binnen landen bieden dezelfde toegang tot hernieuwbare elektriciteit. En hoewel nieuwe technologieën zoals warmtepompen en geconcentreerde zonne-energie het potentieel hebben om tot de helft van onze behoefte aan thermische energie te dekken, zijn vele daarvan nog niet commercieel levensvatbaar of op grote schaal beschikbaar.

Daarom ondernemen wij actie door te werken aan een betere toegang tot hernieuwbare elektriciteitsvoorzieningen en door innovaties op het gebied van thermische energie te ondersteunen, zoals het testen van het gebruik van waterstoftechnologie.

En dat doen we niet alleen om onze eigen doelstelling voor 2030 te halen, maar ook om de marktbelemmeringen voor wereldwijde invoering te verminderen.

Vijf manieren waarop we vooruitgang boeken met oplossingen voor schone energie

  1. Inkoop bij lokale leveranciers van hernieuwbare energie

    Image of wind turbines turning and generating electricity in a green field

    Wij willen duurzame energieopwekking ondersteunen in de gebieden waar wij actief zijn en daarom kopen wij waar mogelijk duurzame elektriciteit in op lokale markten. Dit gebeurt in de vorm van contracten die stroomafnameovereenkomsten (PPA's) en tarieven voor groene stroom worden genoemd. "Wij geven de voorkeur aan leveranciers met solide strategieën om hun aanbod van hernieuwbare elektriciteit te vergroten en aan recent gebouwde activa, zoals windparken, die de lokale capaciteit direct vergroten", legt Andrea Rickert-Pulvermann uit, die onze aanpak van hernieuwbare elektriciteit leidt.

    Waar we dit niet kunnen doen, kopen we openlijk verhandelde certificaten die gekoppeld zijn aan de opwekking van hernieuwbare elektriciteit, de zogenaamde hernieuwbare energiecertificaten (REC's), om aan onze vraag naar netstroom te voldoen.

  2. Meer zelfopwekking en opslag ter plaatse

    Unilever team beside recent successful solar installation in South Africa

    Om de toegang tot hernieuwbare elektriciteit te verbeteren en veilig te stellen, wekken wij ook een deel van onze eigen voorziening ter plaatse op.

    Wij hebben capaciteit toegevoegd uit zonne-installaties via externe leveranciers en eigen investeringen op meer dan 40 locaties in 18 landen, zoals op de site van pictured in Zuid-Afrika. Veel installaties dekken 10-30% van de jaarlijkse elektriciteitsbehoefte van een locatie.

    Dit is zakelijk zinvol. In India bijvoorbeeld schatten we dat zonne-installaties in zes van onze fabrieken in vier verschillende staten over een periode van 15 jaar een besparing van ongeveer 4,9 miljoen euro zullen opleveren.

    En er zijn ook plannen voor batterijopslagapparaten, waardoor we onze installaties kunnen uitbreiden, elektriciteit overdag kunnen opslaan en 's nachts in onze productie kunnen gebruiken.

  3. Nieuwe oplossingen uitproberen om de efficiëntie te verhogen

    Kothiya Jaydeep from Unilever Hindustan beside a heat pump used to heat water, eliminating the need for diesel

    We hebben warmte nodig om de meeste van onze producten te produceren, om ze af te koelen voor het verpakken. Een voorbeeld hiervan is ijs. Tot nu toe werd deze laagwaardige warmte afgegeven via koeltorens, omdat het geen nut heeft bij andere productieprocessen.

    Daar komt nu verandering in, dankzij onze groepsingenieur voor thermische energie, Vivek Nesarikar. Hij en zijn team hebben proeven gedaan met het gebruik van warmtepompen die laagwaardige warmte met een lage temperatuur opvangen en opvoeren tot 65-80⁰C, de normale bedrijfstemperatuur voor de meeste van onze fabrieksprocessen.

    Dit betekent dat warmte die vroeger werd verspild, steeds opnieuw kan worden gebruikt. "Het is een schone technologische oplossing in de ware zin van het woord," zegt Vivek. Bij Unilever Hindustan gebruiken utility executive Kothiya Jaydeep (foto) en zijn team warmtepompen om water te verwarmen, zodat er geen diesel meer nodig is voor warmwatergeneratoren. En in onze ijsfabrieken, zoals onze vestiging in Cikarang in Indonesië, kunnen warmtepompen de warmtebehoefte compenseren en de CO₂-uitstoot met wel 70% verminderen.

  4. Principes vaststellen om biobrandstoffen duurzaam in te kopen

    Lady holding spent tea leaves which are used as biofuel for our factories in Sri Lanka

    Hoewel het onze prioriteit is om de aardgasketels in onze fabrieken te vervangen door koolstofarme technologieën zoals warmtepompen, kunnen biobrandstoffen uit biologische materialen zoals landbouwafval en organisch stadsafval ook helpen om onze thermische energie te leveren. Maar ons doel is het gebruik ervan te beperken en ervoor te zorgen dat de biobrandstoffen die wij gebruiken niet tot verdere ontbossing leiden en een duidelijke broeikasgasbesparing opleveren over de hele levenscyclus.

    We hebben een aantal principes vastgesteld (PDF 110,51 KB) op basis waarvan we biobrandstoffen duurzaam gebruiken. Unilever gebruikt ze voornamelijk als overgangsbrandstof voor thermische energie. In uitzonderlijke gevallen kunnen we biobrandstoffen gebruiken in warmtekrachtkoppelingsinstallaties (WKK) waar de levering van elektriciteit via het elektriciteitsnet niet stabiel is of de koolstofintensiteit ervan lager is dan die van het lokale net.

    Wij streven er ook naar lokale voorraden aan te kopen, geen materialen te gebruiken als die een meer circulaire bestemming kunnen krijgen en ervoor te zorgen dat ons gebruik van biobrandstoffen de lokale voedselprijzen niet verstoort. In Sri Lanka, waar thee een van de populairste dranken van het land is, zetten wij gebruikte theebladeren in als biomassa voor onze fabrieken in Horana en Agarapathana.

  5. Onze invloed ten goede gebruiken

    Het versnellen van de overgang van de wereld naar schone energie kan niet in silo gebeuren. Voor Unilever betekent dit dat we keuzes moeten maken die bredere veranderingen in gang zetten.

    We vragen onze leveranciers om ons te helpen onze gezamenlijke waardeketen koolstofvrij te maken en stellen hulpmiddelen en middelen ter beschikking aan degenen met de grootste impact op het klimaat om hen te helpen hun uitstoot te meten en te verminderen.

    Onze samenwerking met nutsbedrijven in de VS om hernieuwbare energie te eisen, heeft ertoe geleid dat een van de meest steenkoolafhankelijke energieleveranciers zijn Renewable Solution Program heeft ontwikkeld. Dit hielp om schone energie naar Missouri te brengen.

    En we blijven druk uitoefenen op regeringen. Als een van de eerste leden van RE100 helpen wij de vraag naar hernieuwbare elektriciteit wereldwijd te signaleren. En als belangrijkste partner op de COP26 wereldwijde klimaatconferentie hebben we ons aangesloten bij het Clean Energy Demand Initiative van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, om landen aan te moedigen om de inkoop van hernieuwbare energie door bedrijven te ondersteunen.

    Alan Jope speaking at COP26 about the need to accelerate climate solutions

"Hernieuwbare energie blijft hoog op onze agenda staan voor COP27", zegt Rebecca Marmot, onze Chief Sustainability Officer. "Er zullen bedrijven, regeringen en alle geledingen van de samenleving nodig zijn om sneller actie te ondernemen om klimaatverandering aan te pakken - en Unilever zet zich daar onverminderd voor in."

Terug naar boven