Doorgaan naar Inhoud

Plastic in the ocean.

Ons plastic in de kringloop houden

We zeggen toe om tegen 2025 het gebruik van nieuw plastic in onze verpakkingen te halveren en meer plastic verpakkingen te helpen inzamelen en verwerken dan we verkopen

Er is veel plasticvervuiling in het milieu. En het is een feit dat te veel daarvan onze naam draagt.

Dat vinden we niet goed.

Plastic is een waardevol materiaal. Het is van cruciaal belang voor een veilige en efficiënte distributie van onze producten en het heeft een lagere CO2-voetafdruk dan veel alternatieve materialen. Dus plastic heeft zijn plaats.

Maar het is zeker niet de bedoeling dat het onze straten, rivieren en oceanen vervuilt.

Plastic hoort thuis in de circulaire economie, waar het wordt hergebruikt, gerecycled of gecomposteerd. Daarom moet het in de kringloop blijven, om te voorkomen dat het ooit in het milieu belandt.

Als er ook maar een van onze flessen in het milieu terechtkomt, is dat er een te veel. Ons plastic is onze verantwoordelijkheid.

Daarom kondigen we vandaag nieuwe doelstellingen aan en die zijn nog uitdagender dan de doelen waar we tot nu toe aan hebben gewerkt.

We zeggen toe om het gebruik van nieuw plastic in onze verpakkingen te halveren en meer plastic verpakkingen te helpen inzamelen en verwerken dan we verkopen… dit alles tegen 2025.

1/2 Tegen 2025 de hoeveelheid nieuw plastic in onze verpakkingen met 50% reduceren

Meer Tegen 2025 meer plastic verpakkingen helpen inzamelen en verwerken dan we verkopen

Wat nieuw plastic betreft, zullen we dit op twee manieren gaan aanpakken. Ten eerste via de reductie van meer dan 100.000 ton plastic verpakkingen door versneld gebruik te gaan maken van verpakkingen voor meermalig gebruik – zoals herbruikbare en navulbare formaten – en plasticvrije oplossingen, waaronder alternatieve verpakkingsmaterialen en onverpakte producten. Ten tweede door sneller gebruik te gaan maken van gerecycled plastic in onze verpakkingen.

De belangrijkste stap bij het tegengaan van plasticafval is voorkomen dat het in het milieu terechtkomt. Daarom doen we ook de toezegging om meer plastic verpakkingen te helpen inzamelen en verwerken dan we verkopen. We gaan dat op drie manieren bewerkstelligen: investeren en samenwerken om de infrastructuur voor afvalbeheer te verbeteren in veel van de landen waarin we actief zijn; gerecycled plastic kopen en in onze verpakkingen gebruiken; en deelnemen aan uitgebreide verantwoordelijkheidsprogramma's voor producenten waarbij we betalen voor de inzameling van onze verpakkingen.

We kunnen plasticafval alleen verminderen door snel te handelen en door radicaal actie te ondernemen. Op alle punten in de keten.

Alan Jope, CEO van Unilever

“We kunnen plasticafval alleen verminderen door snel te handelen en door radicaal actie te ondernemen. Op alle punten in de keten”, aldus Alan Jope, CEO van Unilever. “Dit vereist een fundamentele heroverweging van de benadering van onze verpakkingen en producten. We moeten hiervoor nieuwe, innovatieve materialen invoeren en nieuwe businessmodellen opschalen, zoals verpakkingen die herbruikbaar zijn en opnieuw gevuld kunnen worden. Dit moet met een ongekende snelheid en intensiteit.”

“Onze visie is een wereld waarin iedereen samenwerkt om ervoor te zorgen dat plastic in de economie, maar buiten het milieu blijft. Ons plastic is onze verantwoordelijkheid en daarom doen we de toezegging om meer in te zamelen dan we verkopen, als onderdeel van ons streven naar een circulaire economie. Dit is een enorm uitdagende maar tegelijkertijd spannende taak die zal bijdragen aan de groei van de wereldwijde vraag naar gerecycled plastic.”

Op een willekeurige dag gebruiken 2,5 miljard mensen in meer dan 190 landen onze producten om zich goed te voelen, er goed uit te zien en meer uit het leven te halen. Dit plaatst ons in een unieke positie om deel uit te maken van de oplossing en onze visie te realiseren voor een afvalvrije wereld waar verpakkingen nooit in het milieu belanden, niet op land, niet in rivieren en niet in onze oceanen.

Ellen MacArthur, oprichter van de Ellen MacArthur Foundation: “De aankondiging die Unilever vandaag doet, is een belangrijke stap in het creëren van een circulaire economie voor plastic. Door onnodige verpakkingen te verwijderen via innovaties zoals verpakkingen die herbruikbaar zijn of opnieuw gevuld kunnen worden, en concentraten – gecombineerd met een toenemend gebruik van gerecycled plastic – laat Unilever zien hoe bedrijven steeds minder afhankelijk kunnen worden van nieuw plastic.

We sporen anderen aan om hun voorbeeld te volgen, om samen het onnodige plastic te verwijderen en te innoveren, zodat wat we wel nodig hebben circulair wordt en om uiteindelijk een economisch systeem op te zetten waarin plastic verpakkingen nooit afval worden.”